Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
Szkolenie z Pawłem Pyrą
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szkolenie z Pawłem Pyrą

Aktualności

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Szkolenie z Pawłem Pyrą

27 marca 2020

W dzisiejszych czasach zawód kucharza zmienia się bardzo dynamicznie. Jak w każdej branży, ciągle zmienia się technologia, pojawiają się nowe trendy, czy sprzęt.

W świecie gastronomii zmiany te dotyczą przede wszystkim technik gotowania, sposobów komponowania dań, czy też ich serwowania.

Każda dobra restauracja, której priorytetem jest oferowanie gościom niezapomnianych smaków, powinna na bieżąco śledzić najnowsze trendy kulinarne.

W Antonińskej doskonale zdajemy sobie sprawę, że tylko poprzez nieustanne poszerzanie wiedzy i regularne szkolenia, będziemy w stanie zagwarantować naszym gościom wyjątkowe doznania kulinarne. 
 
Właśnie dlatego zaprosiliśmy do naszej restauracji wyjątkowego gościa, który podczas szkolenia podzielił się z nami ogromną porcją wiedzy na liczne kulinarne tematy.

Pan Paweł Pyra, bo o nim tu mowa, to członek Klubu Szefów Kuchni, który jako szef kuchni pracował w wielu prestiżowych hotelach i restauracjach.

Przygodę z gastronomią rozpoczął w 2002 roku, rozpoczynając naukę w Zespole Szkół Gastronomicznych w Tychach. Pierwsze zawodowe kroki w kuchni stawiał w Bielsku Białej, gdzie zaraz po ukończeniu szkoły został kucharzem. Następnym etapem w podróży kulinarnej był Szczyrk, Warszawa, Kołobrzeg, czy Kudowa Zdrój.

Zdobyta wiedza pozwoliła mu podjąć wyzwanie na stanowisku Szefa Kuchni w Columna Medica**** Centrum rehabilitacji & Spa, Partnera Medycznego Polskiego Komitetu Olimpijskiego.

W międzyczasie pan Paweł Pyra brał udział w wielu konkursach kulinarnych.  

Nasze szkolenie dotyczyło przygotowania oraz wypieku różnych rodzajów chleba (na drożdżach, maślance i zakwasie) oraz różnych technik obróbki mięs (drobiu, wieprzowiny, wołowiny) Zajęliśmy się także tematem często niedocenianym w wielu restauracjach, a więc podrobami. Nie zabrakło także kilku ciekawych informacji na temat przygotowania ryb. 

Pan Paweł zademonstrował nam także kilka różnych sposobów przyrządzania mięs - długie pieczenie, gotowanie w niskich temperaturach (sous vide), konfitowane, przerobiliśmy także techniki smażenia oraz duszenia.

Mamy nadzieję, że już w niedługiej przyszłości będziemy mieli okazję ugościć państwa w naszej restauracji. Nie możemy się doczekać, aby wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce i ponownie zaskoczyć państwa naszą tradycyjną, lokalną kuchnią w zupełnie nowej odsłonie.

Zapraszamy także do obejrzenia galerii zdjęć ze szkolenia z Pawłem Pyrą w naszej restauracji.

Zobacz na mapie
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij