Hotel & Restauracja Antonińska | Apartamenty Antonińska, Leszno
Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej
  1. Strona główna
  2. Blog
  3. Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej

Blog

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej

14 stycznia 2022

Orzechy, dynia, burak, grzyby, porzeczki, pomarańcz… w naszym jesienno zimowym menu znajdziecie dania zawierające między innymi te właśnie składniki…

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Tym bardziej teraz różnorodna, zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

W naszym jesienno zimowym menu jak zawsze stawiamy na świeże, sezonowe produkty i składniki, które oferują wiele prozdrowotnych właściwości.

Czy znasz prozdrowotne właściwości tych produktów?

  • Topinambur – obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie, wspiera działanie układu pokarmowego
  • Jarmuż – zawiera błonnik, witaminy A, B1, B2, C, E, K, przeciwutleniacze, składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, mangan
  • Burak – zawiera witaminę B1, wzmacnia układ krwionośny, mięśniowy, pamięć, układ kostny, mózg, obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę przed toksynami,
  • Orzechy – zawierają przeciwutleniacze, witaminę E, zdrowe tłuszcze, białko, magnez, wzmacnia układ odpornościowy,
  • Rozmaryn – poprawia trawienie, działa wiruso-, grzybo- i bakteriobójczo, wzmacnia odporność.

W naszej karcie wszystkie te składniki znajdziesz w towarzystwie konfitowanej karkówki z gołąbkiem warzywnym oraz okraszanymi kluskami śląskimi. Samo zdrowie na talerzu, a do tego uczta zarówno dla oka jak i dla podniebienia.

Czerwona porzeczka

Czerwone porzeczki są kwaskowate w smaku i mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Zawierają spore ilości witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Stosuje się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Czerwone porzeczki są także bogate w pektyny, które wspomagają funkcjonowanie jelit.

Można je spożywać na wiele sposobów, a u nas znajdziecie je jako składnik jednego z naszych dań głównych:

Polik wołowy/ puree ziemniaczane z czosnkiem/ warzywa sezonowe/ sos własny/ porzeczka

To wolno gotowane poliki wołowe z dodatkiem czerwonego wina i ziół takich jak rozmaryn i tymianek. Do tego maślane puree ziemniaczane aromatyzowane pieczonym czosnkiem oraz sos własny z dodatkiem owocu czerwonej porzeczki, a do tego zestaw sezonowych warzyw gotowanych al dente.

Pstrąg z Zielenicy

W naszej karcie zawsze można znaleźć przynajmniej jedno danie rybne. W aktualnym jesienno-zimowym menu króluje pstrąg. Bardzo wyjątkowy pstrąg, pochodzi bowiem z Gospodarstwo Rybackie Zielenica.

A dlaczego jest wyjątkowy? Pstrągi w Zielenicy hodowane są w naturalny i ekologiczny sposób, ze szczególną dbałością o higienę środowiska wodnego.

Krystalicznie czysta, źródlana woda w tamtejszych stawach jest najważniejszym walorem, dzięki któremu pstrągi z Zielenicy są tak wyjątkowe.

W naszej karcie pstrąg z Zielenicy występuje w towarzystwie czarnej soczewicy, brokułu, groszku cukrowego z chipsem z pasternaku, chrupiącą posypką z chorizo, i sosem kurkowym.

Podpłomyki - grzyby - chimichurri

Podpłomyk to najprostsza i najstarsza wersja chleba, którą przygotowywali już nasi słowiańscy przodkowie. W dawnych czasach robiło się go tylko z mąki i wody i wypiekało na kamieniu, a obecnie można spotkać różne warianty jego przepisu.

Chimichurri to argentyńska wersja salsa verde, nie ma jednak jednego przepisu na ten specjał, a właściwie ile domów i ilu kucharzy, tyle receptur…bazę jednak zawsze stanowi natka pietruszki, oregano, czosnek, papryczka chili, oliwa i ocet.

Podpłomyk podajemy z grzybami. Podgrzybek, opieńka, borowik – to dary lasu, które wzbogacają recepturę i łączą wszystkie smaki w niezwykłą kompozycję.

Pełen skład: podpłomyk/ podgrzybek/ opieńka/ borowik/ orzech laskowy/ czerwona cebula/ wegański parmezan/ chimichurri

Całe nasze jesienno-zimowe menu dostępne jest tutaj.

Rezerwacje: 515 036 096

Zobacz jak prezentują się dania z naszego jesienno zimowego menu:

Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez K2 Agro Spółka z o.o., Kłoda 137, 64-130, Rydzyna Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane