Hotele Antonińska | Leszno i Boszkowo Letnisko, Leszno
Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej
  1. Home
  2. Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej

Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej

Check-in
Check-out

Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej

14 of January 2022

Orzechy, dynia, burak, grzyby, porzeczki, pomarańcz… w naszym jesienno zimowym menu znajdziecie dania zawierające między innymi te właśnie składniki…

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Tym bardziej teraz różnorodna, zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

W naszym jesienno zimowym menu jak zawsze stawiamy na świeże, sezonowe produkty i składniki, które oferują wiele prozdrowotnych właściwości.

Czy znasz prozdrowotne właściwości tych produktów?

  • Topinambur – obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie, wspiera działanie układu pokarmowego
  • Jarmuż – zawiera błonnik, witaminy A, B1, B2, C, E, K, przeciwutleniacze, składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, mangan
  • Burak – zawiera witaminę B1, wzmacnia układ krwionośny, mięśniowy, pamięć, układ kostny, mózg, obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę przed toksynami,
  • Orzechy – zawierają przeciwutleniacze, witaminę E, zdrowe tłuszcze, białko, magnez, wzmacnia układ odpornościowy,
  • Rozmaryn – poprawia trawienie, działa wiruso-, grzybo- i bakteriobójczo, wzmacnia odporność.

W naszej karcie wszystkie te składniki znajdziesz w towarzystwie konfitowanej karkówki z gołąbkiem warzywnym oraz okraszanymi kluskami śląskimi. Samo zdrowie na talerzu, a do tego uczta zarówno dla oka jak i dla podniebienia.

Czerwona porzeczka

Czerwone porzeczki są kwaskowate w smaku i mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Zawierają spore ilości witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Stosuje się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Czerwone porzeczki są także bogate w pektyny, które wspomagają funkcjonowanie jelit.

Można je spożywać na wiele sposobów, a u nas znajdziecie je jako składnik jednego z naszych dań głównych:

Polik wołowy/ puree ziemniaczane z czosnkiem/ warzywa sezonowe/ sos własny/ porzeczka

To wolno gotowane poliki wołowe z dodatkiem czerwonego wina i ziół takich jak rozmaryn i tymianek. Do tego maślane puree ziemniaczane aromatyzowane pieczonym czosnkiem oraz sos własny z dodatkiem owocu czerwonej porzeczki, a do tego zestaw sezonowych warzyw gotowanych al dente.

Pstrąg z Zielenicy

W naszej karcie zawsze można znaleźć przynajmniej jedno danie rybne. W aktualnym jesienno-zimowym menu króluje pstrąg. Bardzo wyjątkowy pstrąg, pochodzi bowiem z Gospodarstwo Rybackie Zielenica.

A dlaczego jest wyjątkowy? Pstrągi w Zielenicy hodowane są w naturalny i ekologiczny sposób, ze szczególną dbałością o higienę środowiska wodnego.

Krystalicznie czysta, źródlana woda w tamtejszych stawach jest najważniejszym walorem, dzięki któremu pstrągi z Zielenicy są tak wyjątkowe.

W naszej karcie pstrąg z Zielenicy występuje w towarzystwie czarnej soczewicy, brokułu, groszku cukrowego z chipsem z pasternaku, chrupiącą posypką z chorizo, i sosem kurkowym.

Podpłomyki - grzyby - chimichurri

Podpłomyk to najprostsza i najstarsza wersja chleba, którą przygotowywali już nasi słowiańscy przodkowie. W dawnych czasach robiło się go tylko z mąki i wody i wypiekało na kamieniu, a obecnie można spotkać różne warianty jego przepisu.

Chimichurri to argentyńska wersja salsa verde, nie ma jednak jednego przepisu na ten specjał, a właściwie ile domów i ilu kucharzy, tyle receptur…bazę jednak zawsze stanowi natka pietruszki, oregano, czosnek, papryczka chili, oliwa i ocet.

Podpłomyk podajemy z grzybami. Podgrzybek, opieńka, borowik – to dary lasu, które wzbogacają recepturę i łączą wszystkie smaki w niezwykłą kompozycję.

Pełen skład: podpłomyk/ podgrzybek/ opieńka/ borowik/ orzech laskowy/ czerwona cebula/ wegański parmezan/ chimichurri

Całe nasze jesienno-zimowe menu dostępne jest tutaj.

Rezerwacje: 515 036 096

Zobacz jak prezentują się dania z naszego jesienno zimowego menu:

See on the map

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by MJW OPERATOR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, Jana Ostroroga 8A, 64-100, LESZNO, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved