Hotel & Restauracja Antonińska | Apartamenty Antonińska, Leszno
Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej
  1. Home
  2. News
  3. Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej

News

Check-in
Check-out

Jesienno-zimowe smaki Antonińskiej

14 of January 2022

Orzechy, dynia, burak, grzyby, porzeczki, pomarańcz… w naszym jesienno zimowym menu znajdziecie dania zawierające między innymi te właśnie składniki…

Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Tym bardziej teraz różnorodna, zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

W naszym jesienno zimowym menu jak zawsze stawiamy na świeże, sezonowe produkty i składniki, które oferują wiele prozdrowotnych właściwości.

Czy znasz prozdrowotne właściwości tych produktów?

  • Topinambur – obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie, wspiera działanie układu pokarmowego
  • Jarmuż – zawiera błonnik, witaminy A, B1, B2, C, E, K, przeciwutleniacze, składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, mangan
  • Burak – zawiera witaminę B1, wzmacnia układ krwionośny, mięśniowy, pamięć, układ kostny, mózg, obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę przed toksynami,
  • Orzechy – zawierają przeciwutleniacze, witaminę E, zdrowe tłuszcze, białko, magnez, wzmacnia układ odpornościowy,
  • Rozmaryn – poprawia trawienie, działa wiruso-, grzybo- i bakteriobójczo, wzmacnia odporność.

W naszej karcie wszystkie te składniki znajdziesz w towarzystwie konfitowanej karkówki z gołąbkiem warzywnym oraz okraszanymi kluskami śląskimi. Samo zdrowie na talerzu, a do tego uczta zarówno dla oka jak i dla podniebienia.

Czerwona porzeczka

Czerwone porzeczki są kwaskowate w smaku i mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Zawierają spore ilości witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Stosuje się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Czerwone porzeczki są także bogate w pektyny, które wspomagają funkcjonowanie jelit.

Można je spożywać na wiele sposobów, a u nas znajdziecie je jako składnik jednego z naszych dań głównych:

Polik wołowy/ puree ziemniaczane z czosnkiem/ warzywa sezonowe/ sos własny/ porzeczka

To wolno gotowane poliki wołowe z dodatkiem czerwonego wina i ziół takich jak rozmaryn i tymianek. Do tego maślane puree ziemniaczane aromatyzowane pieczonym czosnkiem oraz sos własny z dodatkiem owocu czerwonej porzeczki, a do tego zestaw sezonowych warzyw gotowanych al dente.

Pstrąg z Zielenicy

W naszej karcie zawsze można znaleźć przynajmniej jedno danie rybne. W aktualnym jesienno-zimowym menu króluje pstrąg. Bardzo wyjątkowy pstrąg, pochodzi bowiem z Gospodarstwo Rybackie Zielenica.

A dlaczego jest wyjątkowy? Pstrągi w Zielenicy hodowane są w naturalny i ekologiczny sposób, ze szczególną dbałością o higienę środowiska wodnego.

Krystalicznie czysta, źródlana woda w tamtejszych stawach jest najważniejszym walorem, dzięki któremu pstrągi z Zielenicy są tak wyjątkowe.

W naszej karcie pstrąg z Zielenicy występuje w towarzystwie czarnej soczewicy, brokułu, groszku cukrowego z chipsem z pasternaku, chrupiącą posypką z chorizo, i sosem kurkowym.

Podpłomyki - grzyby - chimichurri

Podpłomyk to najprostsza i najstarsza wersja chleba, którą przygotowywali już nasi słowiańscy przodkowie. W dawnych czasach robiło się go tylko z mąki i wody i wypiekało na kamieniu, a obecnie można spotkać różne warianty jego przepisu.

Chimichurri to argentyńska wersja salsa verde, nie ma jednak jednego przepisu na ten specjał, a właściwie ile domów i ilu kucharzy, tyle receptur…bazę jednak zawsze stanowi natka pietruszki, oregano, czosnek, papryczka chili, oliwa i ocet.

Podpłomyk podajemy z grzybami. Podgrzybek, opieńka, borowik – to dary lasu, które wzbogacają recepturę i łączą wszystkie smaki w niezwykłą kompozycję.

Pełen skład: podpłomyk/ podgrzybek/ opieńka/ borowik/ orzech laskowy/ czerwona cebula/ wegański parmezan/ chimichurri

Całe nasze jesienno-zimowe menu dostępne jest tutaj.

Rezerwacje: 515 036 096

Zobacz jak prezentują się dania z naszego jesienno zimowego menu:

See on the map

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by K2 Agro Spółka z o.o., Kłoda 137, 64-130, Rydzyna . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved