Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
Smaki naszej kuchni - łosoś w orientalnej odsłonie
  1. Home
  2. News
  3. Smaki naszej kuchni - łosoś w orientalnej odsłonie

News

Check-in
Check-out

Smaki naszej kuchni - łosoś w orientalnej odsłonie

10 of September 2021

Kaffir, wakame, wasabi … te trzy nazwy dla wielu osób mogą brzmieć dość tajemniczo. Tymczasem w kuchni mają bardzo szerokie zastosowanie. U nas znajdziesz je w połączeniu z łososiem.

Kaffir, wakame, wasabi - te trzy orientalne składniki są bardzo popularne i cenione w kuchni wschodu. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także prozdrowotne właściwości.

Z naszej orientalnej trójki, najbardziej znane jest wasabi. Pierwsze zetknięcie się z jego smakiem ma zazwyczaj związek z sushi. Wasabi ma jednak o wiele szersze zastosowanie w kuchni. 

Wasabi to kłącze, nazywane też japońskim chrzanem. Charakteryzuje go bardzo ostry smak i aromat, bardzo daleki od smaku chrzanu europejskiego. W Japonii wasabi znajduje zdecydowanie najszersze zastosowanie kulinarne. Znajdziemy tam dla nas tak dziwne połączenia jak piwo z dodatkiem wasabi, czy chrupki i lody o smaku wasabi. 

Popularność wasabi wynika z jego licznych prozdrowotnych właściwości. Wiele badań wykazało, że wasabi zawiera między innymi prowitaminy A, które korzystnie wpływają na wzrok, witaminy z grupy B, witaminę C czy działające bakteriobójczo związki siarkowe. 

Wasabi stosuje się także do podkreślania smaku rozmaitych dań i produktów spożywczych. Idealnie komponuje się z mięsem czerwonym, wędlinami, białą kiełbasą, czy rybami.

Kaffir to z kolei najbardziej charakterystyczny element kuchni tajskiej. Praktycznie nie do zastąpienia. Kaffir to małe owoce, przypominające limonkę. W kuchni wykorzystuje się nie tylko ich skórkę i sok, ale także liście.

Skórka dodawana jest do pasty curry. Nadaje ona również wspaniały pikantny smak tzw. ciasteczkom rybnym. Drobno posiekane, świeże lub suszone liście znajdują zastosowanie w wielu różnych potrawach - zupach, sałatkach, czy potrawach smażonych.

Również sok kaffira ma niepowtarzalny smak. Ortodoksyjni miłośnicy tajskiej kuchni uważają, że nie da się go zastąpić niczym innym. Pachnie jak połączenie mandarynki, cytryny i limonki.

Trzecim orientalnym składnikiem towarzyszącym naszemu łososiowi jest wakame. Wakame to jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej. To nic innego jak wodorosty, cenione nie tylko za delikatny smak i niezwykły wygląd, ale także za właściwości odżywcze. 

Wakame szczególnie polecane są osobom na diecie wegańskiej, bezglutenowej oraz lekkostrawnej. Kryją w sobie bogactwo minerałów: magnez, wapń, żelazo. W naszej kuchni, podobnie jak wasabi, znane są przede wszystkim jako składnik sushi. Jednak ich zastosowanie jest o wiele szersze. W orientalnej kuchni znajdziemy je także jako składnik zup, sałatek i różnych dań na ciepło.

A jak można wykorzystać te trzy składniki razem? Zapraszamy na naszego łososia w orientalnej odsłonie:

łosoś/ purre ziemniaczane/ wasabi/ mleko kokosowe/ wakame/ sezam/ groszek cukrowy/ kaffir  

Całe nasze menu dostępne jest tutaj. Rezerwacje: 515 036 096.

See on the map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close