Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
Nowa karta w restauracji Antonińska
  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Nowa karta w restauracji Antonińska

Aktualności

Data
przyjazdu
Data
wyjazdu

Nowa karta w restauracji Antonińska

21 maja 2020

Choć wiosna już w pełni, w naszej restauracji czuć atmosferę ponownego budzenia się do życia. Najlepszą oznaką tego stanu jest nasza nowa karta dań…

Po wielu tygodniach wyczekiwania, od poniedziałku, 18 maja, nasza restauracja ponownie może przyjmować gości. Choć wznowienie działalności wiąże się z wprowadzeniem pewnych zmian w funkcjonowaniu restauracji, to mamy nadzieję, że nasza nowa karta i smaki, które państwu zaproponujemy, sprawią, że staną się one niezauważalne.

Jak zwykle stawiamy na produkty sezonowe. W naszej nowej karcie nie mogło więc zabraknąć takich składników i potraw jak: szparagi, bób, chłodnik, krem z ziemniaka i pora, czy młoda kapusta ze skwarkami i koperkiem.

Od samego początku funkcjonowania naszej restauracji kierujemy się tą samą wizją kulinarną. Stawiamy na produkty regionalne i tradycyjne smaki w nowej odsłonie. W najnowszej karcie zagoszczą dwa polskie sery.

Ser gołka, często mylony z oscypkiem, wędzony ser krowi oraz ser emilgrana, a więc nasz polski odpowiednik włoskich serów grana i parmezan. Twardy, długo dojrzewający, Emilgrana zachwyca głębokim zapachem i słodkim wręcz smakiem.

Tradycyjnie w każdej naszej karcie znajdziecie państwo nasze własne wyroby. Po tegorocznym szkoleniu z Pawłem Pyrą, w nowej karcie nie mogło zabraknąć naszego własnego pieczywa. Autorskie będą także lody w deserach. Proponujemy cztery smaki: kokosowe, rozmarynowe, pistacjowe i morelowe.

W naszej karcie nie zabraknie także wielu lubianych klasyków. Jest i rosół, i żurek (na naszym własnym zakwasie). Tatar, steki, kaczka po staropolsku, czy pierogi.

W nowym menu znajdziecie państwo także kilka zupełnych nowości. Jagnięcina na kaszy pęczak, z truflą i żelem z wiśni, czy schab z kością z młodą kapustką.

W nowej karcie nie zabraknie także pozycji specjalnie dla wegetarian. Kopytka, wegetariański gołąbek z soczewicą, czy pierogi z pieczonym ziemniakiem.

Nasi szefowie kuchni po raz kolejny przygotowali dla państwa nietypowe połączenia. Próbowaliście już może kurczaka z popcornem o smaku palonego masła lub lodów rozmarynowych? Możecie to zrobić w naszej restauracji.

Staramy się też wprowadzać elementy filozofii zero-waste, czyli niemarnowania żywności. Nasi kucharze starają się wykorzystywać każdy produkt w całości. Z części, które zazwyczaj większość z nas wyrzuca, na przykład skórek, liści, czy resztek mięsa, nasi szefowie przygotowują wywary, dekoracje, np. różnokolorowe pudry i chipsy, które wzbogacają dania wizualnie i smakowo.

Nowa karta to tylko pierwsza z propozycji, którą dla państwa przygotowaliśmy. Już w najbliższym czasie zarówno w naszej restauracji, jak i na Tarasie na dachu sporo będzie się działo. Zachęcamy do śledzenia naszych aktualności na stronie oraz profilu na Facebooku, aby być na bieżąco z wszystkimi wydarzeniami w restauracji Antonińska.

Zobacz na mapie
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij