Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
Kolacja połączona z degustacją win z dolnośląskiej Winnicy Jadwiga
  1. Home
  2. News
  3. Kolacja połączona z degustacją win z dolnośląskiej Winnicy Jadwiga

News

Check-in
Check-out

Kolacja połączona z degustacją win z dolnośląskiej Winnicy Jadwiga

19 of August 2019

Już w tę środę organizujemy dla Państwa kolejną z naszych popularnych kolacji degustacyjnych. Tym razem w roli głównej wystąpią wina z dolnosląskiej Winnicy Jadwiga.

 

Winnica Jadwiga zlokalizowana jest w paśmie Wzgórz Trzebnickich, skąd rozpościera się przepiękny widok na Nizinę Śląską. Ten rejon Wzgórz Trzebnickich często porównywany jest z włoską Toskanią. Tradycje uprawy winorośli na tych ziemiach są bardzo stare. W okolicach Trzebnicy winnice znajdowały się już przed II wojną światową.

Wynika to ze specyficznych warunków klimatycznych, które sprzyjają uprawie winorośli. Po wojnie winnice zlikwidowano, ale pamięć o nich przetrwała.  

W 2015 roku Marek Janiak postanowił wrócić do starych tradycji regionu i założył na Wzgórzach Trzebnickich Winnicę Jadwiga. Na powierzchni 1 hektara posadzono następujące odmiany winorośli: Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Johanniter, Muscaris i Solaris. Zanim jednak do tego doszło, konieczne było przeprowadzenie odpowiednich zabiegów agrotechnicznych. Przekształcenie tego nieużytku pod uprawę zajęło 2 lata.

Pomysł na założenie winnicy dojrzewał latami, a jego realizacja pociągnęła za sobą  duże zmiany w życiu prywatnym i zawodowym. Warto wspomnieć, że przez ostatnie ponad 20 lat pracowałem w działach sprzedaży dużych firm  branży spożywczej. Przemierzając Polskę samochodem zastanawiałem się, co mogę robić w miejscu, w którym mieszkam od 2001 roku i w które już wrosłem. Połączenie wiedzy produkcyjno–rolniczej oraz handlowej wydaje się logiczne i oczywiste. Produkcja winiarska skupia te zagadnienia  w jedną całość. Ważnym motywem mojej decyzji była chęć pracy nie tylko dla pieniędzy, ale dla własnej satysfakcji z realizacji wyjątkowego przedsięwzięcia, a takim jest w polskich warunkach prowadzenie winnicy i produkcja wina. Warto podkreślić, że ogrodnictwo zawsze było moją pasją, a produkcja wina i uprawa winorośli wiąże się z historią mojej rodziny” - opisuje początki swojej działalności Marek Janiak na stronie Winnicy Jadwiga, do odwiedzenia której serdecznie Państwa zapraszamy.

Już w środę spróbujemy 5 różnych win z 5 różnych odmian winorośli. Do każdego wina nasi kucharze przygotowali specjalne dania, których na co dzień nie znajdziecie Państwo w naszej restauracji. Menu na degustację prezentuje się następująco:

Johanniter 2018 
krewetka/ ryż/ kokos/ puder miso/ wasabi/ ogórek/

Muscaris 2017 
łosoś/ ogórek/ kawior/ marchew/ koper/

Rondo 2017 
wołowina/ cukinia/ bakłażan/ pomidor/ zioła/ kapary/ oliwki/

Cabernet Cortis 
dzik/ rozmaryn/ żurawina/ roszponka/ miód/ czekolada/ wiśnia/

Muscaris 2018 
czekolada/ ser/ owoce leśne/ gruszka/ jabłko/

Serdecznie zapraszamy!

See on the map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close