Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno
Hiszpania od kuchni
  1. Home
  2. News
  3. Hiszpania od kuchni

News

Check-in
Check-out

Hiszpania od kuchni

23 of July 2019

Już w ten piątek w godzinach 19:00 - 22:00 zapraszamy Państwa na wyjątkowy wieczór kulinarny z kulturą hiszpańską w tle.

Imprezę poprowadzi rodowity Hiszpan - Jose Antonio Lopez Hita, który od ponad pięciu lat mieszka w Polsce, a od roku jego miejscem na ziemi stało się Leszno. Jak tutaj trafił?

Jose najpierw mieszkał w Poznaniu, a następnie przyjechał do Leszna, aby pracować jako wolontariusz w fundacji CAT - “Leszno mnie zauroczyło i postanowiłem zamieszkać tu na stałe. Poznałem tu swoją drugą połówkę i założyłem rodzinę” - zdradza nam Jose.

Jose pochodzi z Murcji, regionu Hiszpanii, który nazywany jest Sadem Europy. Znajdziemy tam liczne sady cytrusowe oraz winnice. Jego rodzina od wielu lat związana była w winiarstwem, a Jose szybko połknął tego bakcyla.

Dziś, pod marką La tienda, zajmuje się sprawdzaniem do polski najlepszych gatunków hiszpańskiego wina, a także najwyższej jakości serów, wędlin i oliwy. Właśnie tych produktów będziecie Państwo mogli spróbować podczas piątkowej kolacji.

Wraz z Jose będziemy gościć jeszcze dwóch innych hiszpańskich kucharzy, którzy przygotują dla Państwa: tapasy z klasycznych hiszpańskich produktów, czy paellę w dwóch wersjach, która będzie przygotowywana na żywo. Będą także hiszpańskie wędliny, które produkowane są z wyjątkowych czarnych świń iberyjskich. 

Co sprawia, że wędliny te są wyjątkowe? Otóż świnie te żyją na wolności. Codziennie pokonują wiele kilometrów w poszukiwaniu jedzenia, a ich dieta składa się głównie z żołędzi - "To właśnie wolność i dieta wpływają na jedyny w swoim rodzaju smak tego mięsa. Chciałbym go opisać słowami, ale to bardzo trudne zdanie. Macie takie powiedzenie “niebo w gębie”, to chyba najbliższe prawdzie. Ale najlepiej spróbować i przekonać się samemu” - tłumaczy Jose.

Okazja nadarza się już w ten piątek. (Zapraszamy do dołączenia do wydarzenia także na Facebooku). A to nie wszystkie atrakcje, które dla państwa przygotowaliśmy. Czymże byłoby dobre jedzenie bez równie dobrych trunków. Wraz z Jose zaplanowaliśmy dla Państwa degustację 7 win z różnych winiarskich regionów Hiszpanii. Sommelier opowie o winach i sposobach ich łączenia z poszczególnymi produktami spożywczymi.

Oprócz wyjątkowego hiszpańskiego jedzenia i win, podczas kolacji odbędzie się także pokaz hiszpańskich tańców. Chętni będą mogli nauczyć się choćby podstaw flamenco.

"To będzie jedyna w swoim rodzaju wycieczka z jedzeniem, winem i tańcem po najciekawszych zakątkach Hiszpanii" - zapewnia Jose i trudno się z nim nie zgodzić. Wszak oprócz sprzedaży wina i jedzenia, Jose zajmuje się także pilotowaniem drona. A z takim pilotem na pewno nie będziemy się nudzić.

See on the map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close